Az elmúlt hetekben, hónapokban kialakult koronavírus járvány, és az annak megelőzését  célzó korlátozások bevezetése Társaságunkat is érintette. Az alábbiakban szeretnénk röviden tájékoztatást adni arról, hogy tevékenységeink hogyan változtak meg és alakulnak át. Mint, ahogy mások sem, mi sem tudunk egyelőre időben megalapozottan tervezni, hiszen ehhez a szükséges információ, különösen a korlátozások végének dátuma még nem állnak rendelkezésre. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy nem állhatunk le és várhatunk ölbe tett kézzel, amíg folytatni tudjuk a már megkezdett tevékenységeinket, projektjeinket. 

Természetesen a munkánkat mi is átalakítottuk a kialakult helyzethez igazodva, és immár egy hónapja minden munkatársunk és önkéntesünk otthonról végzi tevékenységeit. A hetek első (munka)napját mindig együtt kezdjük. Elsősorban azért, hogy tudjunk egymásról, szükség szerint tartsuk egymásban a lelket, másodsorban pedig az aktuális feladataink egyeztetése céljából. (Rendszeresen töltjük együtt a szabadidőnket is, hogy a lazításnak, játékoknak is helyet adjunk – természetesen online.) 

A rendszeres beszélgetések több ötlet megszületéséhez – majd megvalósításához – vezettek, hiszen azt gondoljuk, hogy saját értékeinkhez lennénk hűtlenek, ha tétlenül néznénk végig a jelenlegi szituációt. A vészhelyzet véleményünk szerint nagymértékben rámutatott az állampolgári nevelés fontosságára, és még inkább láthatóvá tette hiányát, amely témakör kapcsán írott első cikkünket itt éritek el. Szerettük volna megmutatni azt is, hogy a jelenlegi élethelyzetben is lehetünk mindannyian felelős állampolgárok, lehetünk kreatívak, tehetünk önmagunkért és másokért; továbbra is tartozhatunk közösségeinkhez, vállalhatunk szolidartást. Mindezek fontosságára pedig kedves és egyszerű módon is felhívhatjuk a figyelmet. Facebook oldalunkon egy jelképes versenyt indítottunk, hogy közösen kereshessük és találjuk meg a karantÉN szépségeit, legjobbjait. 

Társaságunk céljaival összhangban, másokat is meghívtunk, hogy gondolkozzanak velünk közösen a kialakult helyzetet illetően. Bízunk benne, hogy e folyamat eredményeiről és bekapcsolódási lehetőségeiről minél hamarabb tudunk majd tájékoztatást adni. 

Sajnos az áprilisra tervezett, tisztújító Küldöttgyűlésünket már nem tudtuk meghirdetni, ezt szeretnénk majd az ősz folyamán pótolni. A projektjeinket érintően – egyelőre – szerencsére minimális változtatásra kényszerültünk. Az Orosházi és Szarvasi Járásokban megvalósuló (be)Vonzó?! II. projekt kapcsán egyelőre várakozó állásponton vagyunk a következő hónapokra tervezett eseményeket illetően. Hasonló állásponton vagyunk a júliusra tervezett tréninget tartalmazó Hozd közelebb! című projektünket illetően is, aminek jelentkezési határidejét meghosszabbítottuk. Az őszi időszakra ütemezett nemzetközi tréningjeink előkészítése is folyamatosan zajlik, amelyekről hamarosan bővebb információkat is szeretnénk megjeleníteni. 

Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy valamennyi tevékenységünk zökkenőmentesen folytatódhasson és adott esetben akár az online térbe is átültethető legyen. 

Partnereinket ezúton szeretnénk tájékoztatni arról, hogy továbbra is elérhetőek vagyunk, és a körülményekhez igazodva az általunk telhető legnagyobb szakmai minőség mellett végezzük munkánkat. Szolgáltatásaink jelentős részét – különös tekintettel a pályázatírással, ifjúságkutatási és közösségfejlesztéssel összefüggő feladatokkal – továbbra is vállalni tudjuk – értelemszerűen online egyeztetések és esetlegesen virtuális rendezvények útján. E tevékenységre szükség szerint akár megnövelt kapacitással is rendelkezésre tudunk állni. 

Habár mindannyiunk személyes életében vannak nehezebb pillanatok ebben az időszakban, ezért és az egymás iránt vállalt felelősségünk érdekében is fontos, hogy fennmaradjanak a közösségeken belüli kapcsolatok. Ezért valamennyi ifjúsági közösséget (és szakembert) buzdítunk és kérünk arra, hogy a szabályok betartása mellett, elsősorban online vagy telefonos úton tartsák fenn minimum az egymás közötti kommunikációt. S persze ilyenkor is lehet aktívnak lenni, tenni a közösség érdekében, most talán a korábbiakban megszokottakhoz képest sokkal egyszerűbb tettekkel is. 

A cikket írta:
Bálint Andrea