(be)Vonzó?

Hogyan lehet fiatalokkal közösen tervezni helyi szinten a szabadidő hasznos eltöltésének alternatíváit? Erre kerestük a projektben a választ az Érdi és Budakeszi Járás területén található településekkel együttműködésben. 

 

Közelítő

A projekt során közvetlenül bekapcsolódó települések önkormányzata és fiataljai között valódi párbeszéd és együttműködés kialakítása a célunk. Ennek eredményeként a döntéshozók és fiatalok közösen kezdtek el dolgozni azon, hogy miként növeljék településükön a fiatalok részvételét, valamint azt, hogy valóban bekapcsolódjanak a strukturált párbeszéd folyamatába. A projektösszefoglalót itt érhetitek el. 

 

Ifjúsági munka helyben, Európában

Az önkormányzati/települési szintű ifjúsági munka minőségének fejlesztése érdekében Európa szerte indult el az Europe Goes Local program. Ennek hazai megvalósításában szervezetünk is részt vett. Célja, hogy szükségletalapú támogatást nyújtson a program iránt érdeklődő települési önkormányzatoknak. A projektet Társaságunk koordinálta munkacsoport keretein belül, amelynek tagjai: Tempus Közalapítvány Erasmus+ Ifjúság Csoport, Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft., Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft., ELTE Tanító- és Óvóképző Kar.

RÉszreVétel

A projekt során a fenntartható települési közösségfejlesztés módszertanával ismerkedtek meg a közvetlenül bevont ifjúsági közösségek. A megvalósításról bővebben az alábbi oldalon találhattok információkat. 

DiscUSs

A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott projekt során a cseh, lengyel, magyar és szlovák ifjúsági szakemberekkel folytattunk szakmai együttműködést és szerveztünk programokat az aktív állampolgárság és állampolgári nevelés témakörében. Kövessétek ti is a programot itt!

Sounds of Silence 

A GYIÖT számára mindig fontos volt az ifjúsági munka minőségének fejlesztéséhez való hozzájárulás, amelyeket leginkább nemzetközi képzéseken keresztül tudunk elérni. A Sounds of Silence egy olyan, a csend, mint eszköz használatával foglalkozó képzés, ahol a résztvevők személyes és szakmai fejlődéséhez járultunk hozzá. 

 

 

GYIÖT 2017

Szervezetünk 2016-ban ünnepelte fennálásának 20. évfordulóját, az évek során rendkívül sok erőfeszítés volt szükséges ahhoz, hogy egy folyamatosan fejlődő, az ifjúsági munka szektorában meghatározó országos hálózattal rendelkező szervezetet építsünk fel. GYIÖT 2017 című projektünk az eddig elért eredmények fenntartását és továbbiak létrehozását szolgálta elsősorban, valamint a zavartalan mindennapi működéshez járult hozzá. A projekt támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap volt. 

 

DiscusS

A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott projekt során a cseh, lengyel, magyar és szlovák ifjúsági szakemberekkel folytattunk szakmai együttműködést és szerveztünk programokat az aktív állampolgárság és állampolgári nevelés témakörében. Kövessétek ti is a programot itt!

DiscusS2020-01-27T16:38:10+02:00

REPARTICIPATION – Young people think in terms of a community

For our KA3 project, REPARTICIPATION we achieved an Erasmus+ Excellence Award from the Hungarian National Agency. 

RÉV has improved the dialogue between the youth and the decision-makers nation-wide. Within local communities, actual processes were initiated which influenced the lives of young people, the decision-makers, as well as that of the community. Besides, they also published a gap-filling, practice-oriented volume, titled Locally How? Practical Starting Points for Municipal Youth Work, providing help to every local government youth specialist in their work.

Experiential training course series, an active dialogue between youth and local government decision-makers, a gap-filling volume on youth work… These were all included in the structured dialogue project implemented by the Federation of Children’s and Youth Councils (FCYMC) with the involvement of nearly 40 municipalities and 455 participants. The young participants learnt about the aspects of sustainable municipal development, assessed the needs of their own communities and launched a dialogue with local government decision-makers. Coordinator Barnabás Gulyás told us about the challenges, achievements and beauties of the ambitious project.

You can read the whole interview here.

REPARTICIPATION – Young people think in terms of a community2020-01-27T16:39:43+02:00

Erasmus+ Nívódíjat kaptunk

Élményalapú képzéssorozat, fiatalok és önkormányzatok döntéshozóinak aktív párbeszéde, egy hiánypótló kötet az ifjúsági munkáról… Ezeket egyesítette a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) strukturált párbeszéd projektje, amelybe közel 40 települést és 455 résztvevőt vontak be.

A fiatalok megismerhették a fenntartható településfejlesztés szempontjait, felmérték saját közösségük igényeit, és párbeszédbe kezdtek az önkormányzatok döntéshozóival. Az ambiciózus kezdeményezés nehézségeiről, eredményeiről és szépségeiről mesélt nekünk az Erasmus+ nívódíjjal elismert projekt koordinátora, Gulyás Barnabás.

A velünk készült interjút a Tempus Közalapítvány honlapján, illetve a Pályázati Pavilon 60. oldalán olvashatjátok.

Erasmus+ Nívódíjat kaptunk2020-01-27T15:45:20+02:00

RÉszreVétel

Sok kicsi, sokra megy – szokás mondani, és akkor is mindig inkább pozitív felütéssel értelmezzük. Előfordulhat viszont, hogy hátrányt jelenthet az a bizonyos sok kicsi. A RÉszreVétel keretében ezeket a hátrányokat okozó, kiváltó tényezőket próbáljuk helyi szinten beazonosítani a programra jelentkező helyi ifjúsági közösségekkel.

(tovább…)

RÉszreVétel2020-01-27T15:32:33+02:00

MagicEurope reloaded – résztvevőink beszámolnak

Ez volt az első ifjúsági cserém, és nagyon élveztem. A hét elején csapatot építettünk és játszottunk. Jó volt megismerni embereket 8 különböző országból. Sokat beszéltünk a demokráciáról és aktív állampolgárságról. Volt egy “szabad napunk” is, amikor meglátogattuk a tamási fürdőt. Ez után készültünk a fő programunkra, az Aktív Állapolgárság Napjára. Külön élmény volt, mikor sikerült megmozgatni egy egész falut. E mellett önkénteskedtünk is, együtt, csapatként. Mint minden csapat, mi is ütköztünk nehézségekbe, de úgy vélem nagyon jól oldottuk meg őket.

 – Makó Sarolta

During this week I could experience that how diverse our society is. 40 people with different prespectives, sometimes makes processes a lot harder. Fortunately, we had the opportunity to learn how to read each other, how to cooperate as a team, from the basics to the more complicated matters. I’m sure that this week will be always in my mind, because it made my personality stronger in a good way.

– Kunos Roxána

MagicEurope reloaded – résztvevőink beszámolnak2020-01-27T14:40:02+02:00

MagicEurope reloaded

A MagicEurope reloaded című projekt egy olyan általunk kitalált, fiktív állam, mely 2019. szeptember 2-10. között egy nyolc oldalú ifjúsági csere időtartama alatt valósul meg. A csere folyamán maguk a résztvevők fogják létrehozni MagicEurope országát, és ők maguk fogják annak szabályait (törvényeit) is megalkotni, illetve betartani az összesen kilenc napos program alatt. (tovább…)

MagicEurope reloaded2020-01-27T14:39:35+02:00

Sikeres konferenciával zártuk a Közelítő című projektünket

2018. május 14-én került megrendezésre a Helyben hogyan? – Fiatalok a településeken című konferenciánk a Tudatos Ifjúságért Alapítvánnyal közös lebonyolításában, ahol több mint 150 ifjúsági szakember, ifjúsági referens, ifjúsági ügyekért felelős önkormányzati képviselő, valamint a fiatalok közösségeinek korosztályi képviselői vettek részt.  (tovább…)

Sikeres konferenciával zártuk a Közelítő című projektünket2020-01-27T14:49:40+02:00