Közel egy éves folyamat eredményeként a Levéli Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat elkészítette terveit arra vonatkozóan, hogy a jövőbeli ifjúsági közösségi tér, – amelynek elkészülését követően majd a Kultúrház fog otthont adni, – hogyan nézzen ki, milyen funkciókkal bírjon. A Padlás projekt zárókonferenciája nyitott az érdeklődők számára, de előtte nézzünk kicsit a kulisszák mögé.

Az Erasmus+ Program által támogatott projekt 2018. nyarán, a rendezvénysorozatra történő felkészüléssel kezdődött, amelyen elsősorban a GYÖK-ösök vettek részt. A felkészülés egyik kiemelt kihívása volt, hogy a fiatalok megtervezzék azt, hogy a községben élő kortársaikat hogyan tudják majd elérni és bevonni a tervezés folyamatába. A közel egy év során összesen 7 alkalommal találkoztak a levéli fiatalok, amikor a nem formális tanulási módszerek alkalmazásával, kiscsoportos beszélgetésekkel, néha vitákkal dolgozhatták ki saját ötleteiket. A folyamat kezdetén az építési terveket elkészítő építészmérnökkel is találkozhattak, aki nagyon sokat segített abban, hogy a tervrajzokon látható krisz-krakszokat értelmezni tudják és sok tippet kaptak a hatékony tervezéshez is. Megtudhatták azt is, hogy hogyan kell értelmezni a nettó és a bruttó terület fogalmát, de a ferde tető alatti terület hasznosításáról is sokat beszélgettek.

A tervek elkészítésébe és véleményezésébe a helyi döntéshozókat, intézmény- és civil szervezeti vezetőket, de néha még maguk a szülők is bekapcsolódhattak, továbbá egy alkalommal Bordány településére is ellátogattak a fiatalok és önkormányzati képviselők közösen, hogy egy nagyon hasznos és új kapcsolatot jelentő tanulmányúton vehessenek részt. A párbeszédre épülő projekt különlegessege – a döntéshozókkal történő együttműködésen túl – az, hogy az abban résztvevő fiatalok átlagéletkora meglehetősen alacsony, hiszen a faluban csak általános iskola található, és a GYÖK közössége is nemrég esett át egy jelentős volumenű generációváltáson, amely eredményeként a jelenlegi aktív fiatalok zöme általános iskolás. 

A projekt megvalósításában szakmai közreműködőként a GYIÖT is részt vett, hiszen számunkra mindig öröm, amikor lelkes fiatalok munkáját támogathatjuk. A Padlás projekt zárókonferenciájára 2019. május 24-én, pénteken kerül majd sor. Tekintettel arra, hogy a konferencia célcsoportjába olyan felnőtt segítők és fiatalok is tartoznak, akik közösségi tér működtetésében érintettek, így a konferenciát megelőző napon találkozási- és szakmai tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítunk az érdeklődő fiatalok és szakemberek részére. A felhívás és jelentkezés itt érhető el.