2021 év végén, – egy félig már bedobozolt irodából – beadtuk akkreditációs kérelmünket az Erasmus+ programba, amely 2027-ig határozza meg a GYIÖT stratégiai fejlesztési tervét. 

Könnyű dolgunk volt a pályázati anyag összeállításakor, hiszen az elmúlt két évünk fő fókuszában a stratégiai fejlesztés állt, így már korábban meg-, pontosabban újra fogalmaztuk céljainkat, és az ahhoz vezető út első lépéseit. E folyamat eredményeként megújult szakmai- és kommunikációs stratégiával és az ezek mentén tervezett tevékenységi körökkel rendelkeztünk, már a pályázati anyag előkészítésének megkezdésekor is. 

Szervezetünk értékeire és tapasztalatai alapoztunk, de emellett tudtuk azt is, hogy a járvány hatására jelentősen megváltozott az ifjúsági munka környezete. Szinte nem tudunk olyan aspektust kiemelni, amelyre ne hatott volna valamilyen módon, többségében sajnos negatívan a járvány, és a megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések. Ez egyrészt óvatosságra intett, ugyanakkor – véleményünk szerint – mutatja azt is, hogy mennyire nagy szükség van a települési ifjúsági munkára, mind a fiatalokra egyéni szinten, mind közösségi szinten nézve. 

Az akkreditációs kérelmünkben a szervezetünk céljaihoz illeszkedő tevékenységeket terveztünk, így hangsúlyos a hazai ifjúsági részvételi projektek megvalósításának szándéka a további években is. A találkozást és tájékozódást segítő workshopokat továbbra is folyamatosan, országszerte szeretnénk megvalósítani, míg a korábbi években nagy sikert aratott Helyben hogyan? fiatalok a településeken konferenciára kétévente várjuk az érdeklődőket. Az  ifjúsági feladatokkal épp csak ismerkedő döntéshozók, önkormányzatok és a velük együttműködni kívánó fiataloknak évente tandem szemináriumokat szervezünk majd. A későbbi években nemzetközi részvételi eseményeket, és 2027-ben egy újabb szakmai kutatást is vállaltunk. 

Természetesen nem maradhatnak el a nemzetközi mobilitási projektjeink sem, amelynek érdekében évente legalább két alkalommal szeretnénk tréning lehetőséget biztosítani az ifjúsági munkát végzők számára, míg a fiataloknak ifjúsági cserék által kívánjuk a nemzetközi közegben megszerzett tapasztalatokat, és persze a hasznos és élménydús szabadidő eltöltési lehetőségeket biztosítani. 

Tevékenységeinkkel természetesen nem csak a szakma és a fiatalok fejlődéséhez és szervezetünk működéséhez kívánunk hozzájárulni, de hisszük, hogy mindezen vállalások minőségi megvalósítása által valóban hozzá tudunk járulni az értékeink és meglévő tapasztalataink átadásához, valamint az  Európai Ifjúsági Stratégia megvalósításához is. 

Köszönjük szépen mindenkinek a bizalmat és támogatást!

A cikket írta: Bálint Andrea