Szervezetünk több éve végez települési ifjúsági munkát támogató tevékenységet. Munkánk során olyan projekteket valósítunk meg, amelynek célja a fiatalok közéleti aktivitásának növelése, állampolgári tudatosságuk fejlesztése. 

Az alábbi, tervezett projektbe azon települések ifjúsági közösségeit, szakembereit és döntéshozóit várjuk, akik erősíteni szeretnék a fiatalok és döntéshozók párbeszédét, elsősorban helyi szinten. 

Soron következő, tervezett projektünk résztvevői az előzetesen jelentkező fiatalok közösségei és a velük együttműködő önkormányzatok, vagy ifjúsági célú szervezetek képviselői. A folyamat célja – az egyéni és közösségi szintű tanulás mellett ,- a demokratikus magatartásformák gyakorlása, valamint lehetőség biztosítása a fiataloknak véleményük kifejtésére és azok közös megvitatására, elsősorban helyi szinten. A projektbe jelentkező szervezetek képviselői részére egy felkészülési tréninget biztosítunk, amely hozzásegíti őket a települési szinten megvalósításra kerülő szimulációs események sikerességéhez, a helyi párbeszéd kialakításához. Ezt követően egy körülbelül 5 hónapos támogató folyamat során biztosítunk szakmai és anyagi támogatást ahhoz, hogy a fiatalok az elképzeléseiket a gyakorlatban is megvalósítsák. 

Támogatást nyerő projekt esetében a tréninget 2023 őszén, (valamint a második turnust 2024 év elején) valósítjuk meg, amelyeket követően kezdődik a körülbelül 5 hónapos támogatási időszak. 



A projekt fő célkitűzései:

  • elsősorban szeretnénk, ha a fiatalok ismerete az aktív állampolgárságról, részvételről és döntéshozási folyamatról nem csak bővülne, de tudatosabbá is válna. Azt reméljük, hogy ebben a folyamatban sikerül a fiatalok aktivitását növelnünk, érdekeltebbé, motiváltabbá tenni őket a helyi ügyek képviseletében és megoldásában is. Ezeken túlmenően az együttműködési, kommunikációs, kezdeményezői és vállalkozói kompetenciák is fejlődni fognak.
  • szeretnénk, ha a döntéshozók jobban rálátnának a fiatalok attitúdjeire, problémáira, és nyitottabbak volnának az őket érintő ügyekre. 
  • fontos cél továbbá, hogy együttműködéseket generáljuk a két csoport között, s hogy ezek a jövőben is fenntarthatóan tudjanak működni, településeken túl is kezdjenek tovább élni. A fiatalokkal történő együttműködés a döntéshozók számára is hasznos, mivel ez hozzájárul a települések fiatalmegtartó erejének növeléséhez valamint az értékteremtő település fenntartásához 
  • szeretnénk, ha az ifjúsági munka láthatóbbá válna a magyar társadalom számára, ezért minél több olyan szervezethez, közösségi térhez, önkormányzathoz szeretnénk eljutni, ahol eddig nem, vagy csak kevéssé működött az ifjúsági munka
  • szervezetünk eddigi tevékenységei során, különösen a Hozd Közelebb! projektünk során létrehozott eredménytermék (Kapcsos füzet) nagyobb nyilvánosságban történő terjesztését, 
  • olyan ifjúsági szakembereket szeretnénk felkészíteni, akik képessé válnak a projekt végeztével is fenntartani a fiatalokkal folytatott közös munkát

Költségek:

A pályázó Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság a pályázati támogatás terhére finanszírozza a projekthez kapcsolódó eseményeken felmerülő szállás, étkezés, utazás és a programok költségeit, valamint hozzájárul a helyi események szervezési költségeihez. 

A résztvevők elsősorban folyamatos önkéntes munkájukkal járulnak hozzá a projekt sikeréhez.

Jelentkezés: 

A projekt iránt érdeklődő szervezetek, közösségek a gyiot@gyiot.hu e-mail címre megküldött levélben jelentkezhetnek. Kérjük, hogy az e-mailben adják meg a jelentkező szervezet/közösség adait, valamint a kapcsolattartó szemléy nevét, e-mail címét és telefonszámát. Emellett kérjük, hogy a jelentkezésükhöz küljdenek egy rövid (maximum 10 mondatos) bemutatkozást, valamint annak összefoglalását, hogy miért szeretnének a projektben részt venni, miért szeretnék a fiatalok és döntéshozók közötti párbeszédet szorosabbra fűzni. 

Jelentkezési határidő: 2023. február 17. péntek

A jelentkezést követően valamennyi jelentkezőnek írásbeli visszaigazolást küldünk, valamint részletes tájékoztatást adunk a további teendőket illetően. 

Kérdés esetén a gyiot@gyiot.hu e-mail címen kérhető bővebb tájékoztatás.