Helyben hogyan? Konferencia 2020

Hamarosan érkezünk a jövő évi Helyben hogyan? Konferencia programjával. Ha nem szeretnél lemaradni róla, írd be a naptáradba 2020. február 25-26-át és iratkozz fel hírlevelünkre. A jelentkezés nemsokára indul! 

Helyben hogyan? Konferencia 2020 2019-11-18T02:31:56+02:00

YDA – Összegző szeminárium Olaszországban

Október 7. és 12. között zajlott a YDA program összegző szemináriuma, ahol a már a korábbbiakban említett 8 ország vett részt. A tevékenység Olaszországban kapott ezúttal helyet, a program kiemelkedő házigazdája pedig az Eurodemos volt. Ennek a néhány napnak a célja elsősorban az elmúlt egy év eredményeinek az összesítése volt, valamint egy olyan toolkit összeállítása, ami a későbbiekben más hasonló kezdeményezéseknek lehet segítségére. A Youth Democracy Academy projekt a december 8-tól 11-ig tartó zárókonferenciával fog befejeződni Lisszabonban.

 

YDA – Összegző szeminárium Olaszországban 2019-11-18T02:35:07+02:00

MagicEurope reloaded – résztvevőink beszámolnak

Ez volt az első ifjúsági cserém, és nagyon élveztem. A hét elején csapatot építettünk és játszottunk. Jó volt megismerni embereket 8 különböző országból. Sokat beszéltünk a demokráciáról és aktív állampolgárságról. Volt egy “szabad napunk” is, amikor meglátogattuk a tamási fürdőt. Ez után készültünk a fő programunkra, az Aktív Állapolgárság Napjára. Külön élmény volt, mikor sikerült megmozgatni egy egész falut. E mellett önkénteskedtünk is, együtt, csapatként. Mint minden csapat, mi is ütköztünk nehézségekbe, de úgy vélem nagyon jól oldottuk meg őket.

 – Makó Sarolta

During this week I could experience that how diverse our society is. 40 people with different prespectives, sometimes makes processes a lot harder. Fortunately, we had the opportunity to learn how to read each other, how to cooperate as a team, from the basics to the more complicated matters. I’m sure that this week will be always in my mind, because it made my personality stronger in a good way.

– Kunos Roxána

MagicEurope reloaded – résztvevőink beszámolnak 2019-09-20T11:12:01+02:00

Hozd közelebb! – Partnereket keresünk

A projektről:

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság több éve végez települési ifjúsági munkát támogató tevékenységet. Munkánk során olyan projekteket valósítunk meg, amelynek célja a fiatalok közéleti aktivitásának növelése, állampolgári tudatosságuk fejlesztése. Mára elmondhatjuk, hogy több ezer fiatalt és döntéshozót (polgármestert, önkormányzati képviselőt, szakembert) értünk el.

Hozd közelebb! címmel tervezett projektünk résztvevői az előzetesen jelentkező fiatalok közösségei és a velük együttműködő önkormányzatok, vagy ifjúsági célú szervezetek képviselői. A folyamat során szimulációs gyakorlatok kerülnek megvalósításra, melyek  célja – az egyéni és közösségi szintű tanulás mellett ,- a demokratikus magatartásformák gyakorlása, valamint lehetőség biztosítása a véleményük kifejtésére és azok közös megvitatására, elsősorban helyi szinten. A projektbe jelentkező szervezetek képviselői részére egy felkészülési tréninget biztosítunk, amely hozzásegíti őket a települési szinten megvalósításra kerülő szimulációs események sikerességéhez, a helyi párbeszéd kialakításához.

A pályázat előkészítését és a projekt megvalósítását a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság koordinálja. 

Erasmus+

A projektötletet az Erasmus+ Ifjúság KA3 2019. október 1-jei beadási határidejű pályázati felhívására nyújtja be a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság. Ebben a kategóriában olyan pályázatokat lehet benyújtani, amelyeknek célja, hogy demokratikus részvételre ösztönző legyen a fiatalokra nézve; illetve, hogy előmozdítsa a fiatalok és döntéshozók között zajló vitákat, amelyek kapcsolódnak a strukturált párbeszédhez.

Tervezett tevékenységek:

  1. A projekt kezdő programja egy olyan tandem tréning, amelyen a projektbe közvetlenül jelentkező településekről tandem résztvevői csoportok érkeznek a tervek szerint minimum 4 képzési napot felölelő rendezvényre. A tandem jelleget az adja, hogy egy-egy településről 2-2 fiatal (15-29 év közötti), és egy döntéshozó (önkormányzati képviselő/önkormányzati hivatal munkatársa/ifjúsági referens stb.) vesz részt. A program során közösen, a nem formális tanulási módszerek alkalmazásával dolgozzuk fel a részvétellel, a döntéshozatallal és a demokráciával kapcsolatos alapfogalmakat. Emellett a résztvevők az Európai Unió intézményeinek működését, döntéshozatali mechanizmusait is megismerik.  A program lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők által feldolgozni kívánt helyi problémát a szimulációs esemény során feldolgozzák a résztvevő fiatalokkal és döntéshozókkal közösen. 
  2. A második tevékenység helyben, a jelentkezők településein zajlanak le. Ennek célja, hogy helyi szinten, saját igényekhez szabottan, egy szimulációs eseményt szervezzenek közösen a fiatalok és a velük együttműködő döntéshozók. A szimuláció megvalósításához a tréning során kapnak megfelelő mennyiségű és minőségű információkat. A szimulációs esemény célja kettős: Egyrészt a résztvevő fiatalok részére megismerési és tapasztalatszerzési lehetőséget ad a program egy, a szervezők által választott demokratikus intézmény, döntéshozatali mód megismerésére. Másrészt pedig a szimuláció során, témaként egy olyan aktuális, helyi szinten jelentkező kérdést vagy problémát tudnak közösen feldolgozni majd, amely hozzásegíti a résztvevőket és a település vezetőit a probléma felismerése és megoldása irányába történő elmozdulásra. 

Tervezett idővonal:

A projektet 2020. január 1-jével tervezi kezdeni a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, és összesen 8-10 hónapot vesz igénybe. 

Nyertes projekt esetén:

  1. Előkészítő fázis: 2020. január – február
  2. Megvalósítás: 2020. február – július
  3. Befejezés, értékelés: 2020. augusztus – szeptember

Célcsoportok:

A projekt során kétféle célcsoportot különböztetünk meg. Az egyik, a projektbe jelentkező és a tréningen is részt vevő intézmények és szervezetek, valamint a velük együttműködő fiatalok közösségei. A másik célcsoportba tartoznak mindazon fiatalok és helyi döntéshozók (szakemberek), akik a helyi szinten megvalósításra kerülő szimulációs eseményen részt vesznek majd.

Költségek:

A pályázó Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság a pályázati támogatás terhére finanszírozza a projekthez kapcsolódó eseményeken felmerülő szállás, étkezés, utazás és a programok költségeit, valamint hozzájárul a helyi szimulációs események szervezési költségeihez. 

Az együttműködő partnerek elsősorban folyamatos önkéntes munkájukkal járulnak hozzá a projekt sikeréhez.

Jelentkezés:

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet. Fontos, hogy az űrlap utolsó kérdéshez kötelező feltölteni az együttműködési szándéknyilatkozat aláírt, beszkennelt példányát.

Bővebb információ:

További kérdések esetén keressétek bizalommal Bálint Andrea projektvezetőt, telefonon a 70/231-1002 vagy a balint.andrea@gyiot.hu e-mail címen.

Hozd közelebb! – Partnereket keresünk 2019-08-27T18:21:23+02:00

(be)vonzó II. – Projektleírás

(be)Vonzó? II. című projektünknek célja, hogy az Orosházi és Szarvasi Járások területén, a strukturált párbeszéd módszerének alkalmazásával egy olyan fejlesztési folyamatot indítsunk el, amellyel a döntéshozók és fiatalok között aktív kapcsolat alakulhat ki és működhet. (tovább…)

(be)vonzó II. – Projektleírás 2019-07-28T19:35:15+02:00

Felhívás – Live Sustainably tréning

Társaságunk támogatja az olyan kezdeményezéseket, amelyek a környezettudatosságra és fenntarthatóságra fókuszálnak. Éppen ezért gondoljuk remek lehetőségnek spanyol partnerünk, a Biodiversa Egyesület képzését, melynek címe: Live Sustainably: how to live the present without compromising the future.

(tovább…)

Felhívás – Live Sustainably tréning 2019-07-05T16:19:13+02:00

Youthtainability – Projektleírás

A Youthtainability projekt során olyan ötletek az összeolvadása révén kívánunk elérni különböző célcsoportokat, amelyek által egyrészről az ifjúsági munka társadalmi elfogadottságát kívánjuk növelni, másrészről pedig a projektben tervezett tevékenységsekben a képessé tételt tartjuk szem előtt, mint az egyik leginkább elérendő hosszú távú célt. A tevékenységek során az ifjúsági munka településfejlesztésben való szerepével foglalkozunk, a fiatalok bevonására és részvételére helyezzük a hangsúlyt a projekt során. (tovább…)

Youthtainability – Projektleírás 2019-06-18T23:58:55+02:00

Youthtainability szeminárium és látóút

Elsősorban ifjúsági szakemberek jelentkezését várjuk a 2019. július 20-24 között megvalósuló látóúttal egybekötött szemináriumunkra.
A program célja, hogy teret biztosítson ifjúsági szakembereknek és fiataloknak arra, hogy közösen reflektáljanak a települési ifjúsági munka és a fiatalok településekhez való kötődés kialakulásának kapcsolatára.

(tovább…)

Youthtainability szeminárium és látóút 2019-06-20T12:56:29+02:00

MagicEurope reloaded

A MagicEurope reloaded című projekt egy olyan általunk kitalált, fiktív állam, mely 2019. szeptember 2-10. között egy nyolc oldalú ifjúsági csere időtartama alatt valósul meg. A csere folyamán maguk a résztvevők fogják létrehozni MagicEurope országát, és ők maguk fogják annak szabályait (törvényeit) is megalkotni, illetve betartani az összesen kilenc napos program alatt. (tovább…)

MagicEurope reloaded 2019-04-13T17:39:35+02:00

Te jössz! – Felhívás

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság Te jössz! című projektjének megvalósítása érdekében olyan ifjúsági szervezetek vagy az ifjúsági munkában érintett intézmények, szervezetek jelentkezését várjuk, akik vállalják a 2019. május 1 – szeptember 30. között települési szintű vitanapok megvalósítását, továbbá a projekttel kapcsolatos szakmai tapasztalataik megosztását. (tovább…)

Te jössz! – Felhívás 2019-04-23T22:14:58+02:00