2019. március 7-10-ig összesen 97 fő vett részt a #TEger – döntéshozók és ifjúság közötti párbeszéd erősítését célzó – projekt képzéssel egybekötött nyitókonferenciáján.

Lenyűgöző volt látni ahogy ezekből a tenni akaró fiatalokból akiket mintegy 12 középiskola delegált, hogyan válik összetartó, élettel teli közösség lerázva a tényt hogy nagy részük az iskolája vagy egy szervezet képviseletében érkezett. A résztvevő középiskolás ifjúságból és a patronáló tanárokból álló csapatok az együttműködés erősítése és ismerkedés után problémamegoldó modellekkel ismerkedhettek meg nonformális tanulási módszerekkel. Ez jól felépítette az ezután következő, erős koncentrációt igénylő feladatokat amelyek a konferencia célját is képezték. Kezdetben a középiskolákból álló csapatok az iskolájukon belüli problémákra, igényekre fókuszáltak. Öröm volt hallani az elcsípett mondatokat „Erre a mindennapokban nincsen időnk…”!

Ezt követte az, hogy a csapatok „kiléptek az iskola kapuin”, Eger városában egy képzeletbeli sétát téve azzal foglalkoztak, milyen problémákat, igényeket tapasztalnak városunkban. Ez a munka már olyan nagy falatnak bizonyult hogy idejét tekintve ráhúzódott még a vasárnapi nap előkészítésére is, a felkészülésre a további döntéshozókkal való találkozóra, párbeszédre. Az odaadás, kitartással párosult, egészen hajnalig tartott a felkészülés. Mindenképp kijelenthetjük, hogy meglett a gyümölcse!

Polgármester Úrral, Alpolgármesterrel, önkormányzati képviselőkkel és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnökével is bővült táborunk. Valós, úgy gondoljuk, kölcsönösen inspiráló párbeszéd valósult meg döntéshozók és fiatalok között… Az eszmecserék során igények és erőforrások találkoztak, további célok, feladatok fogalmazódtak meg, reflektorfénybe került a lokálpatriotizmus valamint a személyes felelősség.

Egyénen túlmutató felelősség ez, hiszen egy egész közösség közös ügyéért történik, mind ifjúság, mind döntéshozók oldaláról. Felsőtárkányt elhagyva örömmel, hittel, bizakodással, mérföldkőnek minősülő tapasztalatokkal haladtunk el az Eger tábla mellett ismét. Tettrekészen, hogy a megfogalmazott témákban középiskolai, városi szinten tegyünk együtt azokért a témákért, amik mellett elköteleződtünk.

Köszönjük a szakmai együttműködést, megvalósítást a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság szakembereinek, a támogatást az Erasmus+ Programnak, illetve Eger MJV Önkormányzatának, A résztvevő fiataloknak, döntéshozóknak, akik idejüket, energiájukat az ügynek szentelték!

Azt gondoljuk az erre fordított energia százszorosan térült meg a közös munka, inspiráló párbeszéd során.

Városi Diáktanács, Eger