Munkánk során folyamatosan tapasztaljuk, hogy nagy igény mutatkozik azokra a segédanyagokra, amelyek a települési ifjúsági munkát végző szakembereknek nyújtanak segítséget, támpontokat. Társaságunk legújabb anyagainak megjelenésének apropóján összegyűjtöttük szakmai segédanyagainkat. 

Előljáróban egy álláspontot kívánunk rögzíteni: Társaságunknál szisztematikusan az ifjúsági munkás kifejezést használjuk azokra a szereplőkre, akik munkájukkal hozzájárulnak a települési ifjúsági munkához. Közöttük egyaránt megtalálhatóak olyan szakemberek, akiknek valamilyen szakirányú végzettsége van és azok is, akik önkéntesek és nincs végzettségük. 

A települési ifjúsági munkát végzők körében sokféle szakemberrel találkozhatunk. Közülük kiemelten fontos szerepet töltetenek be azon szakemberek, akik ifjúsági referens pozíciót töltetenek be, jellemzően az önkormányzatok alkalmazásában. Tapasztaljuk, hogy számuk egyre kevesebb és sok esetben fordul elő, hogy munkájuk feltételei-elvárásai nem tisztázottak.

Számukra készítettünk egy olyan segédanyagot, amelynek célja, hogy részint eligazodási lehetőséget adjon az ifjúsági munkában a szakembernek; továbbá közvetíteni kívánja azt a szemléletmódot, amellyel az ifjúsági munkások fiatalokkal való kapcsolata és együttműködése eredményesebbé válhat. 

Iránytű települési ifjúsági munkásoknak kiadványunk kattintással elérhető és letölthető. 

Települési önkormányzatokkal végzett munkánk során talán a legjelentősebb tapasztalásunk és tanulásunk abban rejlik, hogy megértsük miként tudunk hatékony párbeszédet folytatni döntéshozókkal. Természetesen Társaságunk számára az ifjúsági munka kulcsfontosságú, de ez sok esetben a döntéshozói oldalon nem jelent ugyanekkora prioritást, a települések más fontos ügyei és az érintett döntéshozó személyes érdeklődése végett.

Kifejezetten a döntéshozói kört célzó, őket megszólító rövid animációs videót is készítettünk, amellyel célunk a figyelemfelhívás a korosztállyal történő foglalkozás fontosságára.

A Tippek a települési ifjúsági munkához videó megtekinthető itt

Ami számunkra egyértelmű, az nem minden esetben világos a (még) nem ifjúsági munkában dolgozók számára. A települési önkormányzatoknak szól a Helyben hogyan? A települési ifjúsági munka gyakorlati kiindulópontjai című könyvünk

Azoknak az ifjúsági szervezeteknek, fiatal vezetőknek és a szakma iránt érdeklődőknek, akik szívesen merülnek el a projektmenedzsment, aktív állampolgárság, együttműködések és utánpótlás témakörében ajánljuk a Legyen kéznél? Ajánlások ifjúsági szervezetek működéséhez című könyvünket