A fenti címmel igényfelmérést végeztünk az ifjúsági munkát végző személyek körében 2024 februárjában. A kérdőíves felmérés célja volt megismerni a szakmai közösség véleményét és felmérni támogatottságát az Alliance of Youth Work Association (AYWA) szervezetéhez, a magyar ifjúsági munkát végző szakemberek/önkéntesek képviseletében való csatlakozás kérdésében. A 2024. március 19-án megalakult nemzetközi szervezet célja az ifjúsági munkások érdekképviseletének európai szintű ellátása, kiváltképpen az ifjúsági munka láthatóságának és elismertségének terén. Az AYWA létrehozása olyan igények és szükségletek felismerése mentén vált fontossá, melyek Európa-szerte megjelennek az ifjúsági munka mindennapos gyakorlatában.

 

Az anonim módon kitölthető kérdőívünket 101 fő töltötte ki bő két hét alatt. 99 kitöltő szerint szükség van a szakmai érdekképviseletre az ifjúsági munka területén, 2 válaszadó nem tudta megítélni, vagy nem válaszolt. 90 válaszadó gondolja úgy, hogy mind hazai, mind európai szinten szükség van az érdekképviseletre, senki nem gondolja úgy, hogy egyikre sincs szükség.

  

81 válaszadó szerint szükség van arra, hogy a GYIÖT lássa el a szakmai érdekképviseletet, 20 válaszadó nem tudja, vagy nem szeretne válaszolni. Arra a kérdésre, hogy a feladatra alkalmasnak tartják-e a GYIÖT-öt  73 kitöltő válaszolt igennel, míg 28 válaszadó nem tudja vagy nem szeretne válaszolni.

 

 

A kérdőív egyik kérdése arra vonatkozott, hogy a válaszadók szerint milyen módon célszerű bevonni a szakma érintettjeit a GYIÖT érdekképviseleti tevékenységeibe. A kérdésre több válaszlehetőség is megadható volt. 84 kitöltő jelölte a GYIÖT-höz való informális csatlakozást, 43 kitöltő jelölte a formális keretek közötti csatlakozás lehetőségét, 6 válaszadó a ‘nem tudom/szeretnék’ választ jelölte, míg további 8 saját megfogalmazású (‘egyéb’) válasz érkezett. Ez utóbbi válaszok között a szakmai hálózat létrehozása és fenntartása, szakmai munkacsoportok létrehozása szerepelt, de a létrehozás és működtetés módjára vonatkozóan is érkeztek javaslatok, visszajelzések, amelyek főleg a láthatóság, átláthatóság, (földrajzi) elérhetőség fontosságára, valamint a megfelelő minőség megteremtésére vonatkoztak. Arra a kérdésre, miszerint a GYIÖT által létrehozott szakmai közösségben aktívan részt vennének-e a válaszadók, 54 igen válasz érkezett, 42-en nem tudják egyelőre, 3 kitöltő pedig ‘nem tudja/nem szeretnének’ válaszolni lehetőséget, míg további 2 kitöltő nem válaszolt.

 

 

Rendkívül vegyes válaszokat kaptunk az ifjúsági munkához való kapcsolódás vonatkozásában. A válaszokat az alábbi diagram szemlélteti.

 

 

A válaszadók földrajzi elosztását tekintve valamennyi közigazgatási régióból érkezett kitöltés. 42 fő a fővárost, 19 fő a Dél-Alföldi, 11 fő a Közép-Dunántúli régiót jelölte, míg a további térségekből 10 alatti kitöltés érkezett.

 

Az igényfelmérés hátteréről itt található bővebb összefoglalás. Március 19-én kerül sor Brüsszelben az AYWA hivatalos megalakítására, amely eseményen alapító szervezetként a GYIÖT is részt fog venni. Az alapításról és a szervezet várható tevékenységei kapcsán honlapunkon és közösségi média felületeinken fogunk tájékoztatást adni.

 

A folyamat kapcsán, haza szinten szerveződő, (egyelőre) informális szakmai közösség kapcsán, ezidáig 29 fő jelezte érdeklődését. A jelentkezéseket az igényfelméréstől függetlenül, folyamatosan várjuk, ami kötelezettségvállalással nem jár.

 

Ezúton köszönjük valamennyi kitöltőnek a válaszait, továbbá köszönjük az igényfelmérés népszerűsítésében közreműködő szervezetek és személyek hozzájárulását!