Frissítés: Az igényfelmérés lezárult, köszönjük szépen a kitöltők hozzájárulását. A kérdőívre adott válaszok feldolgozását követően, hamarosan közzétesszük az igényfelmérés eredményeit is.
Az alakuló szakmai közösséghez való csatlakozás iránti érdeklődéseket továbbra is várjuk, amely kötelezettséget nem jelent.

 

Felkérést kaptunk arra, hogy a GYIÖT, a magyar ifjúsági munkások képviseletében alapító szervezetként csatlakozzon az Alliance of Youth Work Association-hez. Annak érdekében, hogy az érintett célcsoportok körében felmérjük, hogy van-e igény az ifjúsági munkát végzők ilyen jellegű képviseletére, igényfelmérést végzünk. Az alábbiakban összefoglaljuk a kezdeményezés hátterét és célját, a GYIÖT kapcsolódását e folyamathoz, valamint a hazai szinten, a közeljövőben tervezett tevékenységeinket. Kérjük, hogy az ezen az oldalon megtalálható igényfelmérő kérdőív kitöltésével adjatok visszajelzést számunkra 2024. február 29-ig.

 

Az Alliance of Youth Work Association-ről, azaz az AYWA-ról

Az Alliance of Youth Workers Association (továbbiakban: AYWA) egy 2024. március 19-én megalakuló nemzetközi hatókörű civil szervezet. Leendő tagjai olyan nemzeti szintű civil szervezetek Európából és azon kívülről is, amelyekben ifjúsági munkával foglalkozó szakemberek és önkéntesek állnak. Az AYWA célja az ifjúsági munkások érdekképviseletének ellátása európai szinten. 

Az AYWA létrehozása olyan igények és szükségletek felismerése mentén vált fontossá, melyek Európa-szerte megjelennek az ifjúsági munka mindennapos gyakorlatában.

Az új szervezet küldetése, hogy hozzájáruljon az ifjúsági szakma európai szintű megbecsültségének és elismertségének növekedéséhez, melyet a tagszervezetek aktív és minőségi hozzájárulásával lesz képes elérni. Küldetésének része, hogy lépéseket tegyen a minőségi ifjúsági munka létrejöttéért nemzetközi szinten.

 

Céljai:

  • A tagszervezetek közös munkája révén olyan minőségi szabályok, irányelvek, továbbá etikai kódex létrehozása és bevezetése az ifjúsági munka területén, ami a terepmunka valós feltételeihez, körülményeihez alkalmazkodik. 
  • Lehetőséget biztosítani a szakmai fejlődésre, a bevált gyakorlatok cseréjére és a tagszervezetek kapacitásépítésére.
  • Az ifjúsági munka fejlesztése érdekében minőségi, ágazatközi együttműködések ösztönzése.
  • Lobbitevékenység a megalapozott, nemzeti szintű ifjúságpolitikáért.

 

A GYIÖT, mint az AYWA alapító tagja

A  GYIÖT megítélése a hazai szakemberek visszajelzései alapján általánosságban pozitív. Rendszeresen biztosítunk lehetőséget a személyes találkozás és az ifjúsági szakma aktuális kérdéseinek megvitatására a szakma érintettjei számára. Kiemelkedő a kétévente megrendezésre kerülő “Helyben hogyan? – Fiatalok a településeken című konferencia, mely teret ad a hazai, az ifjúsági munkában érintett szakembereknek (továbbá fiataloknak és döntéshozóknak) a találkozásra, tapasztalatcserére, valamint az ifjúsági részvétel jó gyakorlatainak megismerésére és megosztására.

A 2023. évben “Foglalkozol ifjúsági munkával?” című kutatásunk eredményeként kirajzolódtak azon irányvonalak, amelyek mentén a szakma fejlesztésével, láthatóságának és ismertségének növelésével foglalkozni szükséges a közeljövőben. A kutatási eredmények többek között rávilágítanak arra, hogy mennyire hosszú időt vesz igénybe a szakemberek fejlődése és alkalmassá válása, hogy mennyire hiányosak még a munkavégzés jogi, anyagi és tudásbeli feltételei.

Szervezetünk folyamatosan dolgozik azon, hogy a munkáját tényekre, megalapozott igényekre építse, amelynek érdekében a jövőben is tervezünk egy-egy téma kapcsán kutatási projektek megvalósítását. 

A GYIÖT kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel, egyúttal a hazai ifjúsági munkában közel 30, de a nemzetközi ifjúsági munkában is több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező szervezet. A már kiépült kapcsolatok, a már megszerzett tapasztalatok, valamint a szervezet jelenlegi erőforrásai biztosítani tudják az új európai szervezetben való aktív közreműködést, és a hazai ifjúsági munkások közötti folyamatos párbeszéd fenntartásának lehetőségét is. Tevékenységeink során folyamatosan törekszünk nemzetközi szinten is lehetőséget adni a területen dolgozó szakembereknek, döntéshozóknak és fiataloknak a találkozásra, fejlődésre.

 

Az AYWA megalakulásához szükséges előkészületi folyamatok 2023 óta tartanak, mely folyamatba a kezdeményezők az ősz folyamán a GYIÖT-öt keresték meg, mint lehetséges magyar tagszervezet európai szintű szervezetek ajánlására. 

A tervek szerint 2024. március 19-én alakul meg hivatalosan az AYWA Brüsszelben, mely eseményre várják minden lehetséges jövőbeni tagszervezet képviselőit, így a GYIÖT-öt is.

A GYIÖT fennállása óta megannyi tevékenységet végzett az ifjúsági munka területén belül, s tényleges lépéseket tett és tesz folyamatosan a szakmafejlesztés és a szakma láthatóbb és elismertebbé tételének előmozdításában. 

A fentiek okán alkalmasnak tartjuk szervezetünket ahhoz, hogy a hazai ifjúsági munkások érdekképviseletét ellássa az új szervezet keretein belül. Mindehhez azonban szükségesnek tartjuk a hazai, képviselni kívánt ifjúsági munkát végző személyek körének támogatását. 

 

A magyar ifjúsági munkások képviselete az AYWA szervezetében

A magyarországi ifjúsági munkások alapítóként való képviseletére az elmúlt hónapok során a GYIÖT kapott felkérést, amelynek elfogadására nyitottak vagyunk. Ahhoz, hogy a GYIÖT a nemzetközi tevékenységekben részt vegyen, kellő szakmai jártassággal, valamint a hazai ifjúsági szakmában dolgozó személyekkel és szervezetekkel kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezünk. Ugyanakkor a folyamat egyik nehézsége az, hogy a GYIÖT nem az ifjúsági munkások által alapított és működtetett szervezet, hiszen tagságában a szervezetet támogatni és működtetni kívánó személyek vannak jelen. Annak érdekében, hogy az AYWA működése során relenvás és legitim  módon képviselhessük a magyar ifjúsági munkások közösségét, az alábbi – átmeneti – eljárásrendet dolgoztuk ki.

Első lépésként egy egyszerűsített igényfelmérést végzünk, amellyel célunk az, hogy a szakmában dolgozó érintettektől visszajelzést kapjunk arra, hogy van-e igény az alakuló nemzetközi szervezetben magyar képviseletre.

Második lépésként, (amennyiben erre vonatkozóan az igényfelmérés során is pozitív visszajelzést kapunk), létrehozunk egy szakmai közösséget mindazon személyek számára, akik a kérdőívben kifejezik részvételi szándékukat. E szakmai közösséggel az AYWA tevékenységeit illetően kívánunk folyamatos kapcsolatban maradni, azzal a céllal, hogy 

  • a szakembereket folyamatosan naprakész információkkal lássuk el az AYWA működése és tevékenységei kapcsán,
  • hozzájáruljunk ahhoz, hogy a magyar ifjúsági szakma az új szervezet által biztosított lehetőségekben, tevékenységekben részt tudjon venni, továbbá
  • az egyes döntési helyzetek és feladatok megvitatásra és a hazai szakmai közösségen belül megosztásra kerüljenek. 

Az (egyelőre informális) közösséghez való csatlakozási szándékot ITT lehetséges felénk jelezni.

Harmadik lépésként keressük a jogi lehetőségeket arra, hogy hogyan lehet a fenti szakmai közösséghez formálisan is csatlakozni, illetve azt fenntartani és működtetni. Ehhez jogi támogatást, tanácsadást is igénybe veszünk, illetve felmérjük a folyamat költségigényét is. Fontosnak tartjuk alaposan előkészíteni, kidolgozni, valamint az érintettek széles körével megvitatni és közösen döntést hozni e szakmai közösség belső kommunikációjára és döntéshozatalára vonatkozóan. 

Hangsúlyozzuk, hogy az AYWA egy újonnan alakuló civil szervezet, amely a tagszervezetek által fog működni, s várhatóan az alakuláskor kerülnek majd meghozatalra olyan alapvető működési és a tevékenységeket illető döntések, amelyek a későbbi munkavégzést és eredményességet meghatározzák. Ez minden bizonnyal azt is jelenti, hogy a tagszervezeteknek a szervezet működéséhez és munkájához erőforrásokat kell, hogy biztosítsanak.

 

Igényfelmérő kérdőív

Az igényfelmérő kérdőívben megadott adatokat bizalmasan kezeljük, annak csak az összefoglaló adatait fogjuk a kitöltési határidőt követően nyilvánosságra hozni. Az igényfelmérő kérdőív célja:

  • Felmérni az ifjúsági munka érintettjeinek véleményét, attitűdjeit az európai (és hazai) szakmai érdekképviselethez kapcsolódó jövőbeli terveinkkel kapcsolatban. 
  • Felmérni az AYWA szervezetéhez, a GYIÖT képviseletében való csatlakozási szándék szakmai közösségen belüli támogatottságát.

Az igényfelmérő kérdőív kitöltésével egyidejűleg lehetőség nyílik az érintetteknek a leendő szakmai közösséghez való csatlakozásra. Az így jelentkezőket elsőként fogjuk  értesíteni az AYWA szervezetét érintő fejleményekről, lehetőségekről, illetve akik a GYIÖT érdekképviseleti munkájának meghatározásának megvitatása és döntései körében bevonásra kerülnek. 

 

A kérdőív kitöltésére 2024. február 29-ig van lehetőség. 

További információ a gyiot@gyiot.hu e-mail címen kérhető. 

 

Igényfelmérő kérdőív
Szakmai közösséghez való csatlakozási szándék jelzése