A február elején Pécsváradon megtartott tréninget követően megkezdődtek, néhány helyen már meg is valósultak, vagy a közeljövőben érnek véget a Közelítő című projektünk résztvevői által megálmodott és kivitelezett miniprojektek, amelyek tartalmáról és eredményeiről az alábbiakban adunk némi ízelítőt. 

Győrben a Városi Diákfórum tagjai a város iskoláiban tartanak interaktív előadásokat annak érdekében, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a részvétel fontosságára és beszélgessenek arról, hogy milyennek látják a korosztály helyzetét városukban. Bácsalmáson a nemrég megalakult Ifjúsági Önkormányzat képviselői a tréningen egy kreatív módszert dolgoztak ki arra vonatkozóan, hogy hogyan tudják majd a helyi fiatalok igényeit felmérni, így a következő hetekben több mint 200 fiatal bevonásával fogják módszerüket kipróbálni, amelynek eredményeit későbbi munkájuk és a település önkormányzatával történő együttműködésük során is fel tudnak majd használni. 

Két alkalommal került sor találkozásra a fiatalok és döntéshozók között Csongrádon, ahol a world café módszerével vitatták meg a helyi fiatalok számára fontos kérdéseket. A találkozókon részt vettek helyi döntéshozók és az oktatási intézmények képviselői is. A második alkalomról készült tévéfelvételt itt nézhetitek meg. Szintén a world café módszerét használta az Egri Városi Diáktanács is, akik a beszélgetés során vágóképeket is készítettek, amelyeket felhasználtak a témához illeszkedő rövid videók elkészítéséhez is, amellyel párhuzamosan több egyeztetés is zajlik a korosztály kapcsán érintett szereplőkkel (pedagógusok, hallgatói képviseletek, ifjúsági civil szervezetek, stb.). A miniprojektjük zárásaként egy szabadtéri piknik kerül majd megrendezésre, amely során a különböző pokrócokon, különböző témákban fejthetik ki véleményüket a fiatalok és döntéshozók. 

Orosházán a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselői egy közös szalonnasütésre hívták mindazon személyeket és szervezetek képviselőit, akik az elmúlt években segítették munkájukat, abból a célból, hogy egy közösségépítő program alkalmával köszönjék meg eddigi támugatásukat, együttműködésüket. A rendezvényre április közepén kerül majd sor a Diáktanya udvarán. 

A Közelítő című projektünkben résztvevő további szervezetek miniprojektjeiről is hamarosan beszámolunk, továbbá ezeket a projekt zárórendezvényén, a Tudatos Ifjúságért Alapítvánnyal közös szervezésben megvalósuló Helyben hogyan? – Fiatalok a településeken című konferenciánkon is megismerhetik az érdeklődők.