Néhány hete már bemutatottuk számotokra azon miniprojektek egy részét, amelyek a Közelítő projekt pécsváradi tréningjét követően már megvalósultak. Ebben a cikkben a további miniprojekteket ismerhetetitek meg részletesebben. 

Kiskunhalason a Városi Diákönkormányzat képviselői egy kerékpáros kirándulást terveztek megvalósítani a helyi fiatalok és a döntéshozók közös részvételével, amely az árpilis első napjaiban tapasztalt nem túl kezdvező időjárás miatt május 26-án kerül majd megvalósításra. A közelmúltban egy kötetlen beszélgetés keretében ismerték meg a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot, akiknek jelenlévő képviselőivel volt lehetőségük tapasztalatot cserélni. Május első hetében pedig a város döntéshozóival kerül sor egy közös beszélgetésre, ahol a párbeszéd kezdeményezésén túl egy közös vacsorára is várják majd a döntéshozókat. 

Martonvásár városában immár két beszélgetésre került sor a fiatalok részvételével a Bruszvik-Beethoven Kulturális Központban, ahol a Központ lelkes munkatársai és a velük együttműködő fiatalok közösen dolgoznak azon, hogy a helyi fiatalokat megszólítsák és tevékenységeikbe bevonják e korosztályt is. A közelmúltban indult “Start it young Mart-On” csoportjukhoz folyamatosan várják a fiatalok jelentkezését, és természetesen aktív részvételét is. 

Tata Város Diákönkormányzata, a TAVIDÖK 2018. április 13-án, a 3. Szakmák éjszakáján biztosított lehetőséget a helyi fiataloknak és minden érdeklődőnek arra, hogy munkájukat megismerjék. A program során a TAVIDÖK standját számos érdeklődő kereste fel, akik a jelenlévő képviselőkkel beszélgethettek, kérdéseket tehettek fel, de emellett izgalmas játékokkal és egy kérdőívvel is találkozhattak. A rendezvényről szóló élménybeszámolót itt olvashatjátok el.

Kistelek városában a helyi döntéshozók, intézményevezetők és a fiatalok április 27-én, pénteken délután találkoztak “MOST MONDD EL! Beszéljük meg, mit szeretnél” címmel megtartott rendezvényen az Ifjúsági házban, ahol a world café keretében gyűjtötték össze ötelteiket, amelyek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a fiatalokat jobban bevonja a város életébe, emellett megoldási javaslatokat keressen a fiatalok elvándorlásának égető problémájára. A rendezvényen szinte rekordszámban jelentek meg mind a fiatalok, mind az érintett felnőttek, akik több mint 50 oldalas listát állítottak össze ötleteikről. A beszélgetés különlegességét nem csak az adta, hogy számos ötlet merült fel, hiszen ehhez a jelenlévők konkrét vállalásokat is tettek, így a megvalósulás felé vezető első lépések is biztosítottá váltak. 

Külön öröm számunkra, hogy a Közelítő projektben résztvevők megkezdték a gondolkodást azon a téren is, hogy hogyan tartsák fent kapcsolatukat és együttműködésüket a projektet követően is, amelynek eredményeként “Beszéljünk egymással!” címmel a későbbi kapcsolattartást is elősegítendő, 2018. április 26-án egy újabb projekt ötlete került benyújtásra az Erasmus+ Programba. A projekt elsősorban a kisteleki fiatalok és döntéshozók közötti párbeszédet hivatott mélyíteni, de ehhez tapasztalatcserére hívja a Közelítő projektben résztvevő, dél-alföldi szervezeteket is, és mi is együttműködünk a szakmai megvalósításban. A pályázathoz sok sikert kívánunk! 

A fenti szervezeteket és miniprojekteket ismerjétek meg személyesen is 2018. május 14-én a Helyben hogyan? – Fiatalok a településeken című konferenciánkon, amelynek programja, részletes információi és jelentkezési lapja a helybenhogyan.hu oldalról érhető el.