Hozd közelebb! néven került megrendezésre október második felében Nagybörzsönyben, egy olyan szeminárium ifjúsági munkásoknak és a velük érkező fiataloknak, melyen a résztvevőknek lehetősége nyílt megismerkedni a demokrácia, az aktív állampolgárság, és a helyi közösségek őket érintő aspektusaival, mindezt olyan környezetben, és olyan tréningek segítségével melyek egyáltalán nem a hétköznapi frontális oktatás berkeiben jellemzőek.

A kétszer három napos turnusban zajló tréningek célja tehát, hogy a községükben aktív közösségi életet élő személyek – fiatalok és felnőttek egyaránt – különböző szimulációs gyakorlatokon keresztül szerezzenek tapasztalatot a demokratikus viselkedésről és az ifjúsági érdekképviselet lehetőségeiről, működéséről. Az első októberi szemináriumot követi egy februári, szintén 3 napos képzés, majd ezt követően a résztvevő településeken helyben valósul meg a projektben résztvevők szervezésében egy szimulációs gyakorlat, mely elősegíti a találkozást a helyi fiatalok és a döntéshozók között.

A megérkezést követően az első órák az ismerkedés jegyében teltek a résztvevők között, melynek nagyon aktív részesei voltak a program szakmai részéért felelős trénerek, akik a legkreatívabb gyakorlatokat húzták elő, hogy minél több információ cseréljen gazdát egymásról és a résztvevők részvételi szándékáról, településéről és természetesen arról, hogy mi az a motiváció, aminek köszönhetően jelen vannak. A remek időjárásnak hála az első nap jelentős részét sikerült együtt töltenünk a szállásul szolgáló Malomkert Panzió udvarában, ahol kiváló helyszínek kínálkoztak a közös munkára.

A második napon, a könnyedebb gyakorlatok mellett már szerepet kaptak olyan feladatok is, melyek a közös munka, a megfelelő egymás közötti kommunikáció és a prezentáláshoz szükséges készségeket is igénybe vették. Nagyon izgalmas folyamatok zajlottak le, hiszen sok esetben az egymást csak nagyon rövid ideje ismerő résztvevőknek kellett közösen, csapatban dolgozni, de ennek az akadályait az első napi felvezetés azt gondolom tökéletesen elhárította. Természetesen mindeközben volt alkalom elméleti tudás elsajátítására is, hiszen a programban szerepeltek különböző tájékoztatók, és vetélkedőn keresztül is lehetett új tudást szerezni, mindamellett, hogy a programot szervező Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, valamint a szemináriumon résztvevő trénerek és a településekről érkező ifjúsági munkások is bármikor örömmel osztották meg ismereteiket, tapasztalataikat. Azt gondolom, az ifjúsági területet érintő, döntéshozó szerepben résztvevő felnőttek részére is kiváló alkalom volt, hogy kötetlenebb formában szakmai eszmecserét folytassanak a program ideje alatt.

A program egy kiemelkedő elemének tartom, azt a szimulációs gyakorlatot, amelynek keretein belül kisebb csapatokban kellett bemutatni egy formális döntéshozói testület ülésének egy részletét, akár önkormányzati, akár Európai Uniós példán keresztül. Itt fontos szerepet játszott, hogy eddigi tapasztalatok alapján milyen ismeretek állnak rendelkezésre, illetve, hogy milyen új információkat lehet megszerezni az adott testületről. Ezeknek a prezentálása mindenki számára élményszerű volt, és ami a legfontosabb, hogy a sok esetben távolinak tűnő bürokratikus rendszerek működését és működésüknek hasznosságát közelebbinek érezhessük.

A program egésze alatt rendkívül jó egyensúlyban volt a szakmai és a kötetlenebb programoknak az aránya. Esténként pedig adva volt a lehetőség, hogy más akár korosztálybéli, vagy csak egyszerűen hasonló témával foglalkozó emberek megismerésére. Nyugodtan mondhatom azt gondolom, hogy ez a néhány nap, ebben az inspiráló közegben nagyon jó hatással lehet a települési ifjúságszakmai kérdések megoldására, segítésére.

A cikket írta: Zágorhidi-Czigány Sebestyén