December 14 és 21. között hat magyar fiatalnak volt lehetősége részt venni egy ifjúsági cserén Portugáliában, melyet az Associação Nó Górdio csapata valósított meg. Külön büszkeség a GYIÖT számára, hogy a program két facilitátora és szervezője 2022-ben részt vett szervezetünk tréningsorozatán, a Facilitation Academy vol.3. programon.


Fogadjátok a portugál “DRAMA – a tool to promote inclusion and diversity” elnevezésű ifjúsági csereprogram magyar résztvevőinek beszámolóit:

 

December 14-én utaztam Portugáliaba, az első Erasmus+ programra, amin részt vettem. Egy hetet töltöttünk Porto mellett egy kisvárosban, Pacos de Ferreira-ban, és ez alatt az idő alatt teljesen elvarázsolt a hely szépsége. A decemberi időszakban az ünnepi hangulat is megfűszerezte a napjainkat, ez tovább emelte az élmények színvonalát. Az ott töltött idő alatt számos programon részt vettünk, amelyek változatosak és jó hangvételűek voltak, így a diverzitás és az elfogadás témáin kívül más országok életstílusát, kultúráját is megismerhettük. Rengeteg új tapasztalattal tértem haza, a résztvevők és a szervezők nagyon közvetlenek voltak, már az első perctől kezdve boldogan fogadtak minket, ezáltal új barátságokat is kialakítottam. A színházi életbe való bepillantás pedig új perspektívákat nyitott számomra. Nem csak a nyelvi ismereteimet fejlesztettem, de a helyi kultúrába is volt lehetőségem elmélyedni. Összességében hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen, hiszen egy felejthetetlen időszak volt, amire mindig örömmel fogok visszaemlékezni.
Flóra 

 

Ez volt az első ilyen alkalom, amelyen részt vettem. A sikeres jelentkezés után nagyon vártam, hogy utazhassunk már. A kint töltött idő alatt, amelyet az Erasmus+ ifjúsági csereprogramban töltöttünk “DRAMA – a befogadás és sokszínűség előmozdításának eszköze” címmel, próbára tettük színházi képességeinket és szociális készségeinket. A befogadás egy olyan dolog, amely összetartja társadalmunkat, és e tapasztalat során ezt jobban megérthettük, valamint megtanulhattuk, hogyan segíthet a sokszínűség a befogadóbb környezet elérésében. A programok alatt számos új emberrel és kultúrával is megismerkedhettünk. Kirándulást tettünk Portoban is, amelyet egy városi túrával fedezhettünk fel. Összességében nagyon jól éreztem magam a programok alatt, és jó volt új helyeket megismerni, új skilleket elsajátítani. Az egyetlen dolog amit bánok, hogy az időjárás ugyanolyan hideg volt mint itthon.
Tomi

 

A portugáliai ifjúsági cserén részt venni olyan élmény volt, ami nem csak a helyi kultúrát, hanem a különböző nemzetiségű résztvevők kultúráját és szokásait is megmutatta. A közeg rendkívül befogadó volt, ez pedig elősegítette a barátságok létrejöttét. A program fő elemei a dráma és a színészet voltak. Kihívás volt számunkra, hogy saját színdarabot állítsunk össze, ami a végén nagy sikert aratott. A dráma segített mélyebb kapcsolatot kialakítani másokkal, a közös alkotás közben rengeteget nevettünk. Nagyon sokat beszélgettünk külföldi társainkkal, megvitattuk a diverzitás és inklúzió témáit, továbbá részt vettünk nemzetközi, interkulturális esteken, ahol büszkén mutattuk be egymásnak a saját országunkat. A második napon lehetőségünk volt elmenni Porto városába, ahol megnézhettük az Atlanti-óceánt és felfedezhettük a helyi életstílust. Úgy érzem, hogy sok tapasztalatot szereztem, önállóbbá váltam és szélesítettem a látókörömet. Ezt, az új barátokkal megosztott, emlékezetes utazást örömmel fogom őrizni a szívemben.
Mesi