Az évek alatt végzett drogprevenciós tevékenységünk során tapasztaltuk, hogy a klasszikus drogprevenciós előadások, foglalkozások már nem kötik le a mai kor fiataljait, hamar elvesztik az érdeklődésüket, és nem figyelnek az előadás mondanivalójára. Programunkról elmondható, hogy a velünk dolgozó két drogprevenciós szakember tapasztalatait alapul véve, az ő egyéni módszereikre építve létrehozott újszerű megelőzési forma. Nagyon fontos a fiatalok bevonása, az interaktivitás fokozása, és a fiatalok nyelvén, az ő szlengjükben történő üzenetátadás. Az ilyen formán átadott információ a tapasztalatok alapján még 6-8 év után is meglepő részletgazdagsággal megmarad, így hatékonyabban segíthet a fiatalok belső értékrendjének formálásában.

Ennek elérése érdekében a programban kortárs fiatalok által előadott rövid jelenetek, valamint azok között drogprevenciós szakember által tartott narráció váltja egymást, amely révén érthető módon bemutatjuk azt, hogy miképpen sodródhat bele egy fiatal a drogfogyasztásba, abból hogyan lesz függőség, megmutatva, elmagyarázva a függőséget is azt annak nyers őszinte valóságában. Az olykor humoros jelenetek, a fiatalokhoz közel álló nyelvezet, valamint az ezek közé ékelődő hideg, olykor megdöbbentő szakmai gondolatok, finom sokkolásként segítenek ráébreszteni a fiatalokat a probléma valódi mélységére és természetesen azáltal, hogy érzelmi reakciók alakulnak ki, segítenek a mély beépülésben is. A jelenetek blokkokra vannak osztva, amelyek végén, a továbblépés előtt van lehetőség egy interaktív beszélgetés során a felmerült gondolatok megbeszélésére, ezáltal is segítve a feldolgozást, megértést. A drámapedagógus és a drogprevenciós szakemberek felügyelete mellett, a jelenetek és beszélgetések választ tudnak adni minden felmerült kérdésre, és segítenek minden érzelmi reakciót levezetni és feldolgozni.

A jeleneteket előadó fiatalok felkészítésében szintén szakemberek adtak segítséget, még korábbi függő, de már sikeresen gyógyult személyek tapasztalatait is beépítve. A program fő gerincét a két drogprevenciós szakember által fiataloknak, szülőknek, pedagógusoknak eddig megtartott, több száz előadásból levont tapasztalat adja, amelyek segítettek igazán fiatalbaráttá formálni a programot.

A színházi program során egyszerre 60-70 fő (fiatal, szülő, pedagógus, fiatalokkal foglalkozó szakember) tud nézőként részt venni, ezzel biztosítva a jelenetek közötti szakértői narráció interaktivitását, a nézők teljes mértékű bevonódását.
Szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni újszerű drogprevenciós programunkat, ezért az előadás, illetve a hozzá tartozó technikai eszközök teljesen mobilizálhatóak, így igény esetén az ország egész területén bárhova el tudjuk juttatni.

 

https://www.facebook.com/Te-döntesz-586537138528590/

 

Időpont: 14.30 – 15.10
Helyszín: C terem
Kinek ajánljuk? 13 év feletti fiatalok, szülők, pedagógusok, ifjúsággal foglalkozó szakemberek
Résztvevők száma: 20-25 fő

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a műhelyen résztvevők száma korlátozott, így azt javasoljuk, hogy ha szeretnének részt venni, legyen kicsivel kezdés előtt a megadott teremben.