Ez év februárjában bekapcsolódhattam a Youth Democracy Academy (YDA) projektbe, amelynek célja, hogy a fiatalok figyelmét felhívja a ,,kezükben lévő” szavazati lehetőségükre a közelgő Európa Parlamenti választások kapcsán.

Első állomás: Portugália, Portimao.

Sok-sok EU-s ország képviseltette magát, köztük Magyarország is a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság által, amelyet a projektben kulcsszereplőként, Panna és Robi képvisel. Örömmel vállalták a nem kevés feladattal járó kihívást, és ezer jó ötlettel indultak neki február végén a nagy útnak. Portimaoban, hasonló korú fiatalokkal közösen gondolkodtak azon, hogy hogyan is lehetne legegyszerűbben megragadni az ifjúság figyelmét, emellett pedig részt vettek többek között olyan tréningen, amivel bővíthették vagy épp elmélyíthették az Európai Unióval kapcsolatos tudásukat.

Hazaérkezésük után hallgattuk az élménybeszámolókat, és én személy szerint másra nem is tudtam gondolni, csak arra, hogy ebben – akármi is legyen az – részt szeretnék venni. Ki sem mondtam magamban, már ott is volt a lehetőség, hiszen a projekt a hazautazással nem ért véget,- sőt! Lehetőség nyílt ugyanis arra, hogy csatlakozzon Pannához és Robihoz további három, – 18-23 éves kor közötti – személy. Így elutazhattunk Spanyolországba, Granadába, ahol egy ifjúsági cserén vettünk részt. Az ötösfogat tagjai Makó Annamária (Panna), Lakatos Róbert (Robi), Sűrű Cintia (Cini), Novák György (Zsorzs) és jómagam, Báder József (Józsi).

Második állomás: Spanyolország, Granada.

Március közepén, nagyon hosszú repülő- és buszút után megérkeztünk Granadába, ahol már aznap este egy ismerkedős játékkal fogadtak minket. Fáradtságunk ellenére minden pillanatát élveztük, és vártuk, hogy milyen lesz az elkövetkezendő hat nap. Mondanom sem kell, hogy az ételek fantasztikusak voltak, a csapatról és a hangulatról nem is beszélve. A spanyol projektvezetőkkel és a többi svéd, szlovák, olasz résztvevővel együtt lázasan készülve a 4. napra, tervet és programot építettünk fel. Ugyanis ezen a napon az elkészült plakátokkal, szórólapokkal és promóciós termékekkel együtt kimentünk – kisebb csapatokra bontva – a belvárosba és bátran hangoztattuk: EU ELECTION! Voltak, akik mosolyogva és voltak, akik érdeklődő szemekkel néztek minket, fiatalokat, hogy milyen komolyan és felelősségteljesen állunk ki az ügy érdekében. Sok időnk volt beszélgetni egymással, együtt elmenni fagyizni és sütizni. Mondhatom azt, hogy új barátságok alakultak ki. Az ötödik napon, igaz kicsit megfáradva, de elindultunk vissza Magyarországra. Tudtuk, ha hazaértünk ezzel még nincs vége, hiszen pár nap és mi fogadjuk a mi hazánkban a vendégeket.

Harmadik állomás: Magyarország, Veresegyház.

Miért nem Budapest? – Válaszunk erre az, hogy szerettük volna, hogy a résztvevők a nagyváros gyorsaságától, zajától távol legyenek. Mindezt azért, mert tudatunkban volt az, hogy mennyire jól esik egy alapos, sok energiát felemésztő nap után csöndben, kényelmesen megpihenni, majd másnap újult erővel újra a program központi témájára koncentrálni.

Szombat késő délután megérkeztek a portugál, német, lett, bolgár vendégek, és mi jó magyarokhoz hűen, a hotel éttermében egy isteni vacsorával indítottuk és egyben zártuk is az estét. Másnap mi is ismerkedős- és energizáló játékokkal kezdtünk, de már a nap második felében az EU-s választások mivoltjával kezdtünk el foglalkozni, és így ment ez a legutolsó napig. A folytonos munkát megszakítottuk egy félnapos kirándulással, sárkányhajózással Gödön, ebéddel Vácon. Volt még közös fagyizás, rétesezés és nemzetközi esték is, melyeken a különböző országok bemutathatták saját nemzetüket és annak kultúráját, gasztronómiai különlegességeit.

Ötünk közül voltak, akiknek e projekt adta meg azt a lehetőséget, hogy elsőnek üljenek repülőre. Természetesen ezen a bakancslistás ponton kívül adott még hozzánk ez a program több mindet. Beszélek itt külhoni barátok szerzéséről, nyelvtanulási lehetőségről és nem utolsó sorban, az ötünk kapcsolatának megerősödéséről.

Még nincs vége! Van még pár állomás. Úgyhogy kövessétek szemmel a tudósításokat, drukkoljatok, hogy mindig, minden simán menjen. De el ne feledjétek: Magyarországon 2019. május 26-án lehetőségetek van szavazni. Én ott leszek! Remélem, találkozunk!

 

Báder József

 

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság partnerséget vállalt a portugál székhelyű DYPALL Network által koordinált Youth Democracy Academy című, az Erasmus+ Program támogatásával megvalósuló projektben, amelynek célja, hogy elsősorban a 17-23 éves kor közötti fiatalok részére tájékoztatást, információkat nyújtson a 2019. évi Európa Parlamenti választások kapcsán, egyúttal ösztönözze a választásokon történő felelős állampolgári részvételt. A projekt, ahogy a GYIÖT működése is, pártpolitikai tevékenységektől mentes.

A projekt során, a partnerszervezetek részéről bevont fiatalok különböző, a választásokat népszerűsítő tevékenységeket valósítanak meg, amelyről hamarosan bővebb tájékoztatást is adunk.