dohejban
Történet 2017-08-15T13:51:36+00:00

A gyermek- és ifjúsági önkormányzatok hazánkban a kilencvenes évek elején kezdtek megalakulni. Meghonosítása Beke Pál nevéhez fűződik, aki személyesen is sokat tett a mozgalom népszerűsítéséért és fennmaradásáért. Máig használjuk az ő általa készült kiadványokat, gondolunk vissza tanácsaira és törekszünk megőrizni örökségét az utókor számára.

Némiképpen romantikusnak ható történet az egész „gyermekönkormányzatosdi” itthon, igyekszünk lényegre törően összefoglalni a sokévnyi történet kezdeteit:

Beke Pál – népművelő – már a kilencvenes éveket megelőzően huzamosabb időt töltött Franciaországban, hogy különböző, a közösségi művelődéssel kapcsolatos tapasztalatokat gyűjtsön. Egy francia barátjánál való tartózkodása során került a kezébe egy francia kiadvány a gyermekönkormányzatról, amelyet alapos tanulmányozás után lefordított saját magának magyarra szótár segítségével – ahogy írja. Tapasztalatairól csak egy évtizeddel később számolt be a nagyközönség előtt, amelynek következményeként megindult a mozgolódás tanulmányutak szervezésére. Egy kalandos mikrobuszos kirándulás alatt településeket látogattak meg, szervezetekkel, helyi vezetőkkel, polgármesterekkel ismerkedtek a hazai csoportot alkotó népművelők, településvezetők és munkatársaik. A mára már legendás kék színű kisbusz lerobbanása a számos bonyodalom mellett a hirtelen jött sok pozitív élmény hatására az önszerveződésre is lehetőséget teremtett, így 1992-ben, Phalsbourgban megalakult a Települési Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatokat Segítők Egyesülete (TGYSE). Ki-ki a hazatérést követően megalapította a saját településén a gyermek- és ifjúsági önkormányzatot, a mozgalommá fejlődés elkezdődött.

Az első hazai gyermekönkormányzat Türjén alakult meg, amely azóta már sajnos nem működik. Az 1992-es eseményeket követően megalakult települési szervezetek közül az egyetlen még ma is működő szervezet a Levéli Gyermekönkormányzat – amely 2014-ben gyermek- és ifjúsági önkormányzattá alakult-, mai napig is töretlenül és folyamatosan szervezi települése fiataljainak életét (…). (Részlet a Legyen kéznél c. kiadványból, amely itt letölthető.

Beke Pálról elnevezett Emlékcímet 2010 óta minden évben átadják a díjat alapító szervezetek. A díjról, díjazottakról az alábbi oldalon találhattok bővebb információt.