Terveink a járványt követően

Véleményünk szerint nem szükséges bemutatni azt, hogy ez elmúlt hónapokban kialakult veszélyhelyzet valamennyiünk életét érintették, s természetszerűleg ez az ifjúsági munkára is hatást gyakorolt, még ha jelenleg nem is ismertek pontosan ezek a rövid- és hosszútávú hatások.

Az elmúlt hetekben, a járvány kapcsán több alkalommal is jelentettünk meg szakmai írásokat az egyéni és közösségi felelősségvállalás, valamint a közösségek online jelenlétét illetően. Az alábbiakban Társaságunk tervezett tevékenységeiből szeretnénk egy rövid ízelítőt adni az érdeklődőknek. Elsősorban nem a biztonsági előírásoknak történő megfelelésről, sokkal inkább az általunk folyamatban lévő és tervezett tevékenységekről szeretnénk képet adni. 

A veszélyhelyzet, a rendezvények és a nemzetközi mobilitások meg nem tarthatósága végett nekünk is valamennyi tavaszra és nyárra tervezett programunkat át kellett ütemeznünk, így ezek leghamarabb ősztől valósulhatnak majd meg. 

A hazai települési ifjúsági munka fejlesztése, különösen a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd elősegítése érdekében két új projektünk is hamarosan elindul. A Hozd közelebb! során olyan települések döntéshozóit/szakembereit és a velük együttműködő fiatalokat hívjuk és várjuk egy 5 napos szemináriumra, ahol a későbbi együttműködésük alapjait fektethetik le, emellett pedig lehetőséget kapnak egy helyi szintű párbeszéd esemény megvalósítására is. Jelentkezéseket még korlátozott számban tudunk fogadni. Van benne valami?! címmel ősztől regionális “roadshowra” indulunk, hogy a települési ifjúsági munka érintettjeivel közösen vizsgáljuk az Európai Ifjúsági Stratégia helyi szintű megvalósíthatóságának gyakorlati kérdéseit. A Szarvasi és Orosházi járások egyes településeinek fejlesztési folyamatát támogató (be)Vonzó? II. projektünk is hamarosan “újraütemezésre” kerül a résztvevőkkel közösen.

Nemzetközi szinten jövő év elején, Locality címmel egy nemzetközi tréning keretében biztosítjuk a szakemberek számára az ifjúsági párbeszéd projektek tervezésére és megvalósítására történő felkészülést, valamint a nemzetközi kapcsolatteremtési és együttműködési lehetőségeket. Amennyiben a Youthtainability seminar című pályázatunk támogatásban részesül, úgy a tavasz folyamán a fiatalok helyi kötődését elősegítő szakmai eszköz használatában is elmélyülést biztosíthatunk szakemberek részére, akik a nyár folyamán egy 5 napos szeminárium során ismerkedhetnek meg az általunk kidolgozott, valamint további módszerekkel, jó gyakorlatokkal.

A fentiek mellett több hazai és nemzetközi ifjúságszakmai fejlesztési folyamatban és stratégiai együttműködési projektben vállaltunk partnerséget, amelyek eredményeként újabb módszerekkel, tudással és információval tudjuk bővíteni a szakma és a célcsoportunk eszköztárát. 

Bízunk benne, hogy hamarosan meghirdethetjük azokat a nemzetközi tréningeket és ifjúsági cseréket is, amelyekben fiataloknak és szakembereknek is biztosíthatjuk majd a részvételét, ezáltal pedig nemzetközi tanulási és fejlődési lehetőséget. 

Egyedi kérés és igény alapján több ifjúsági közösséggel, önkormányzattal és civil szervezettel is együtt dolgozunk, a települési ifjúsági munka támogatását, fejlesztését célzó különböző stratégiai és koncepcionális feladatokban, tréningekben, vagy éppen egyes pályázati projektek tervezésében és lebonyolításában. 

Az elmúlt hetekben felszabaduló időnket igyekeztünk minél inkább hasznosan tölteni, amelynek kapcsán a fiatalokat “Karanténversenyre” invitáltuk, míg a szakma képviselőit párbeszédre kértük. Utóbbi eredményeként jött létre többek között az OtthOnline című online beszélgetés-sorozat a szakmát leginkább érintő kérdésekben. Tekintettel arra, hogy az online rendezvények és az új lehetőségek elárasztottak minket is, úgy döntöttünk, hogy sűrítjük hírleveleink megjelenését, de a honlapunkat is új, letisztultabb formába öntöttük, amelyet hamarosan nyilvánossá is teszünk.

A “karantén” időt és lehetőséget adott saját tevékenységeink átgondolására és letisztázására is. Bízunk benne, hogy a nyári hónapokat jól kihasználva, megfelelő előkészítséssel vághatunk neki az őszi időszaknak, amelyben egy rendkívül színes és szerteágazó program és lehetőség-kínálattal várhatunk majd mindenkit az ismételt találkozásra, együttműködésre.

2020-08-27T10:27:39+02:00